Thürmer lett ismét a Munkáspárt elnöke

Dózsa, Petőfi, Kossuth, Kádár, Marx, Engels, Lenin képeivel díszítették a Munkáspárt 23. kongresszusának emelvényét, jelzendő, hogy a Munkáspárt a magyar történelem osztályharcos, függetlenségi hagyományaiból merít.  A kongresszus december 11-én ülésezett a párt Baross utcai székházában. A képek felett egy idézet Bolyai Jánostól: Szikrából lángot erővel és következetességgel lehet ébreszteni.” A kongresszus meghirdette a párt megújulását, azaz „forradalmat a fejünkben, forradalmat a nyelvünkben.”

A párt elnökévé ismét Thürmer Gyula, 57 éves közgazdászt választották. A párt Központi Bizottsága tagjainak fele korábban nem viselt ilyen tisztséget, 58 százalékuk aktív dolgozó. A vezetés átlagéletkora 54 év. 30 százalékot tesz ki a nők aránya.

„Ma Magyarországon a pénz az úr. Mi nem akarjuk a pénz uralmát.”- olvasható a kongresszus felhívásában. „A magyar kapitalizmus válságban van.” – jelentette ki Thürmer Gyula pártelnök. Majd így folytatta: „A magyar tőkésosztály retteg attól, hogy nálunk is az lesz, mint Görögországban. A miniszterelnök okos ember, ezt pontosan tudja. Ezért csinálták meg az évszázad trükkjét. Baloldali jelszavakat adtak egy jobboldali párt, a Fidesz szájába. Nem szégyellték, és nem szégyellik válogatás nélkül azt mondani, amit az emberek hallani akarnak. A számításuk egyelőre, hangsúlyozom, egyelőre, bejött. De Orbán Viktor is tudja, hogy még nincs vége. Az összeomlás bármikor bekövetkezhet! Bármikor előállhat olyan helyzet, hogy az ország nem tudja fizetni az óriási adósságokat, a kormány pedig nem tudja fizetni a nyugdíjakat, a fizetéseket a tanároknak, sőt a rendőröknek sem.  A Munkáspárt kell ébreszteni a dolgozó tömegeket. A párt új harcot hirdet a munkanélküliség, a szegénység ellen, a demokratikus értékekért.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnökének beszéde
(Munkáspárt 23. kongresszusa, Budapest, 2010. december 11.)

Politikai nyilatkozat